Błyskawiczny jabłecznik

4.49 (172 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki i bardzo smaczny jabłecznik, przygotujesz go zaledwie w kilka chwil nie licząc czasu pieczenia. Ciasto zrobiłam na niedzielę do kawki a tu się okazało że po jabłeczniku a ni ,,okruszek,, nie został, znikał z formy jeszcze ciepły :)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g masła 82%
    4 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 jajka
    3 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 kg jabłek
    3 łyżki domowego cukru waniliowego

    Oraz:
    cukier puder
    jajko
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Błyskawiczny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Jedną część rozwałkowujemy i wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia brązowym o wymiarach 25*34 cm.
  • 2. Jabłka obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Przesmażamy chwilkę z dodatkiem cukru waniliowego. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. Na ciasto w blaszce wykładamy nadzienie jabłkowe.
  • 4. Z drugiej części ciasta odrywamy kawałek ciasta. Resztę wałkujemy i wykładamy na masę jabłkową. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • 5. Z pozostałego ciasta robimy kwiatuszki. Ciasto wałkujemy i wycinamy kwiatuszki za pomocą małej wykrawaczki w środku robimy słomką lub foremką od rurki dziurkę i układamy na cieście.
  • 6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok 50 minut.
  • 7. Po wystudzeniu jabłecznik posypujemy cukrem pudrem.
  • jabłecznik 8. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować