Mięciutki jabłecznik

4.97 (188 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty i smaczny jabłecznik. Zawsze się udaje i cieszy się powodzeniem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    1 kostka margaryny
    3 jajka
    3,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    1,5 kg jabłek lub mus jabłkowy 1,5l
    3 łyżki żelatyny do musu (może być również bez żelatyny)
    Blacha 35cm/25cm
Wystaw ocenę:

4.97 (188 ocen)

Mięciutki jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy ciasto na 2 części.
    Blachę wyłóż papierem. Rozwałkuj jedną część ciasta i przełóż na dno blaszki.
    Wyłóż mus jabłkowy do garnka zagotuj, dodaj 3 łyżki żelatyny i wymieszaj. Taki mus wylej na ciasto po lekkim przestudzeniu.Przykryj drugim rozwałkowanym ciastem. Zamiast musu możesz zetrzeć jabłka, dodać cukier, odrobinę cynamonu, następnie odciśnij sok i przełóż jabłka na ciasto.
  • Jabłecznik 2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopi przez około 45-50 minut.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

To ciasto można przygotować w wersji z budyniem, który wylewamy na mus jabłkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować