Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą
są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, łyżkę mąki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, sól, jajka i rozpuszczone w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
2.Farsz:
Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na około 4 godziny lub całą noc. Po tym czasie gotować około 30 minut aż do miękkości. Wystudzić i drobno posiekać. Kapustę przepłukać wodą, drobno posiekać, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać kapustę i grzyby. Całość dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze chwilę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3-4mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
4.Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-22 minuty.
Komentarze