Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

4.51 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą
są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki Puszystej Tortowej Lubella typ 450
    30g świeżych drożdży
    250ml mleka
    65g masła extra
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru

    Farsz:
    50g suszonych grzybów
    600g kapusty kiszonej
    2 cebule
    3 listki laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    Sól
    Pieprz
    2 łyżki masła

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane do posmarowania pierożków
    garść sezamu do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać cukier, łyżkę mąki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, sól, jajka i rozpuszczone w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  • 2. Farsz:
    Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na około 4 godziny lub całą noc. Po tym czasie gotować około 30 minut aż do miękkości. Wystudzić i drobno posiekać. Kapustę przepłukać wodą, drobno posiekać, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać kapustę i grzyby. Całość dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze chwilę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3-4mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
  • 4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-22 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować