Jak tam u was przy niedzieli obiadki? U mnie na specjalne życzenie córki, która mnie odwiedziła gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem kaszy gryczanej. To jej ulubione i najlepszy obiad.
Gulasz z łopatki do kasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek dokładnie wymoczyć mięso z łopatki a następnie osuszyć je na durszlaku, gdy łopatka już ociekła z nadmiaru wody w której była moczona wtedy kroić na chudsze paski a następnie w potrzebna nam kostkę. Do przygotowanego mięsa na gulasz wsypać przyprawy, wlać olej dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut aby mięso przeszło aromatem dodanych przypraw
2.Jak już mięso na gulasz odstało swój czas rozgrzać patelnię, przełożyć przygotowane mięso i podsmażyć do czasu puszczenia przez mięso soków, po tym czasie wlać przegotowaną wodę, dodać ziela angielskie oraz liście laurowe i dusić całość pod przykryciem na małym ogniu do czasu miękkości mięsa co jakiś czas zamieszać
3.Gdy mięso jest już mięciutkie jak po spróbowaniu rozpływa się w ustach a większość wody wyparowało wtedy dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki, doprawić według swego smaku solą chwilę pogotować już bez nakrycia a następnie wlać śmietanę rozprowadzoną z gorącym sosem od mięsa, zagotować i zdjąć z ognia sos wychodzi lekko płynny w sam raz do kasz
4.Tak przygotowany gulasz idealnie nadaje się do wszystkich rodzajów kasz, makaronów a także do ziemniaków do tego ulubiona surówka i obiad jak ta lala. Mięso wyszło tak miękkie i soczyste aż rozpływało się w ustach a obiad zniknął dosłownie w sekundę
Komentarze