Gulasz z łopatki do kasz

4 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jak tam u was przy niedzieli obiadki? U mnie na specjalne życzenie córki, która mnie odwiedziła gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem kaszy gryczanej. To jej ulubione i najlepszy obiad.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,350 kg mięsa z łopatki wieprzowej,
    1 łyżka pieprzu ziołowego,
    0,5 łyżki papryki ostrej,
    0,5 łyżki czosnku granulowanego,
    1 łyżka przyprawy do mięsa,
    0,5 łyżki papryki słodkiej,
    3 łyżki oleju,
    3 szklanki wody gotowanej - szklanka poj. 210 ml,
    6 ziarenek ziela angielskiego,
    2 liście laurowe,
    2 łyżki śmietany 18 %,
    1 pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Gulasz z łopatki do kasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gulasz 1. Na początek dokładnie wymoczyć mięso z łopatki a następnie osuszyć je na durszlaku, gdy łopatka już ociekła z nadmiaru wody w której była moczona wtedy kroić na chudsze paski a następnie w potrzebna nam kostkę. Do przygotowanego mięsa na gulasz wsypać przyprawy, wlać olej dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut aby mięso przeszło aromatem dodanych przypraw
  • gulasz 2. Jak już mięso na gulasz odstało swój czas rozgrzać patelnię, przełożyć przygotowane mięso i podsmażyć do czasu puszczenia przez mięso soków, po tym czasie wlać przegotowaną wodę, dodać ziela angielskie oraz liście laurowe i dusić całość pod przykryciem na małym ogniu do czasu miękkości mięsa co jakiś czas zamieszać
  • gulasz 3. Gdy mięso jest już mięciutkie jak po spróbowaniu rozpływa się w ustach a większość wody wyparowało wtedy dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki, doprawić według swego smaku solą chwilę pogotować już bez nakrycia a następnie wlać śmietanę rozprowadzoną z gorącym sosem od mięsa, zagotować i zdjąć z ognia sos wychodzi lekko płynny w sam raz do kasz
  • gulasz 4. Tak przygotowany gulasz idealnie nadaje się do wszystkich rodzajów kasz, makaronów a także do ziemniaków do tego ulubiona surówka i obiad jak ta lala. Mięso wyszło tak miękkie i soczyste aż rozpływało się w ustach a obiad zniknął dosłownie w sekundę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować