musztardowy gulasz z łopatki

4.49 (163 ocen)

  • 60 min

Bardzo pożywne danie, idealne na zimę. Dodatek musztardy to niewielka zmiana ale gulasz nabrał nowego, wyrazistego smaku. Można go podać z kaszą lub ziemniakami i obowiązkowo z surówką.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    1 cebula
    200 g pieczarek
    1 duża marchewka
    3-4 łyżki zielonego groszku
    2 łyżki musztardy
    ząbek czosnku
    ziele angielskie
    liście laurowe
    sól
    pieprz
    1 łyżka mąki
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Musztardowy gulasz z łopatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostki. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać mięso, podsmażyć. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Po około pół godziny dodać plasterki pieczarek, marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie gulasz przyprawić, dodać musztardę. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos, zagotować.

Porady

Można użyć gotowej mieszanki mrożonej marchewka z groszkiem- będzie szybciej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Łopatka Mięso Pieczarki Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować