Gulasz drobiowy z fasolką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, cebulę posiekać. Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski, a cukinię w plastry. Warzywa wraz z pieczarkami przełożyć na patelnię po kurczaku (ewentualnie dodać trochę oleju). Podsmażyć, do miękkości warzyw.
2.Kurczaka przełożyć do garnka, zalać bulionem, dołożyć marchewki obrane i pokrojone w plastry. Podgotować ok.10 minut, dołożyć zawartość patelni. Gotować jeszcze ok.15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać pomidory z puszki, osączoną fasolkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zagęścić łyżką mąki wymieszaną z gulaszem. Wymieszać i chwilę podgotować, aby smaki się połączyły. Gotowy gulasz posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze