Gulasz drobiowy z fasolką i pieczarkami

5 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zimową porą bardzo często przygotowuję gulasze, bo rozgrzeją, nasycą i można je przygotować z tego, co zalega nam w lodówce.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    1 papryka żółta
    pół dużej cukinii
    2 marchewki
    1 mała cebula
    pół puszki fasolki konserwowej
    10 pieczarek
    1 ząbek czosnku​
    1 puszka pomidorów krojonych
    2,5 szklanki bulionu
    1 łyżka mąki
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz drobiowy z fasolką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, cebulę posiekać. Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski, a cukinię w plastry. Warzywa wraz z pieczarkami przełożyć na patelnię po kurczaku (ewentualnie dodać trochę oleju). Podsmażyć, do miękkości warzyw.
  • 2. Kurczaka przełożyć do garnka, zalać bulionem, dołożyć marchewki obrane i pokrojone w plastry. Podgotować ok.10 minut, dołożyć zawartość patelni. Gotować jeszcze ok.15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać pomidory z puszki, osączoną fasolkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zagęścić łyżką mąki wymieszaną z gulaszem. Wymieszać i chwilę podgotować, aby smaki się połączyły. Gotowy gulasz posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Filet z kurczaka Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować