Troszkę lżejsza wersja gulaszu bo zamiast wieprzowiny mamy drób ;) Delikatny, ale bardzo smaczny gulasz, który zazwyczaj podaje z ryżem.
1 godz. 10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 osoby:
2 i 1/2 szkl wody
jeden podwójny filet z piersi kurczaka
200 g pieczarek
1/2 główki cebuli
1 mała marchewka
1/2 małego korzenia pietruszki
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 i 1/2 łyżki gęstej śmietany np. 18%
pieprz, sól, papryka słodka i wędzona, warzywa suszone np. domowe warzywko
przyprawa do gulaszu
mąka pszenna do obtoczenia mięsa i do zagęszczenia gulaszu
opcjonalnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Gulasz drobiowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie przekładamy ja do gotującej się wody.
2. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki i przesmażamy na tym samym tłuszczu z dodatkiem pieprzu.
3. Następnie obsmażamy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mace pszennej. Obsmażamy tak tylko aby mięso się ścięło ze wszystkich stron.
W trakcie obsmażania dodajemy pokrojona w kostkę marchewkę.
4. Następnie całość przekładamy do gotującej się wody i doprawiamy solą oraz papryką w proszku dodajemy także korzeń pietruszki. Dosypujemy także łyżeczkę warzyw suszonych oraz przyprawę do gulaszu. Całość gotujemy około 1 godziny.
5. Pod koniec gotowania możemy dodać konc. pomidorowy i delikatnie odkryć przykrywkę aby zredukować gulasz.
6. Gulasz zagęszczamy śmietaną z około 1/2 łyżki mąki (śmietanę najpierw hartujemy gorącym gulaszem zanim ją dodamy ). Gotujemy do zgęstnienia. Smacznego !!!
Komentarze