Grzyby gotowane w zalewie octowej

3.71 (7 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Grzyby marynowane inaczej, właśnie gotowane w zalewie octowej. Tak przygotowane nie sklejają się.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Grzyby prawdziwki – około 1,2 kg
    Zalewa:
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    3 łyżki cukru
    1 łyżka soli
    Przyprawy:
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 mała torebka kolorowego pieprzu
    1 torebka gorczycy
    1 duża cebula
Wystaw ocenę:

3.71 (7 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Grzyby gotowane w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: grzyby oczyścić, odciąć korzonki, pokroić na małe kawałki ogonki. Opłukać, osączyć. Zalać zimną wodą, wsypać małą łyżeczkę soli, ugotować. Dobrze osączyć. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wodę zagotować z octem, solą i cukrem,dodać cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, grzyby. Całość gotować około 10 minut. Do wyparzonych słoików wsypać kilka ziarenek pieprzu kolorowego, gorczycy, włożyć gorące grzyby z zalewą. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem, odstawić do wystygnięcia.

Porady

1.do marynaty można dodać kilka plasterków marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować