Grzyby marynowane z zalewie octowej

  • wyświetlono: 1297 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Marynowanie grzybów to temat rzeka. Co roku marynuję dość dużo grzybów, ale zazwyczaj wybieram proste i mało skomplikowane przepisy, w myśl zasady im prościej, tym smaczniej.

AnetaJ

Składniki

Ok 4kg grzybów - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki (najlepsze małe)
Sól
3-4 cebule
Liście laurowe
Ziarenka pieprzu
Ziele angielskie

Zalewa:
4 szkl wody
2 szkl octu
2 łyżki soli
6 łyżek cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby marynowane z zalewie octowej

  • 1. Zdrowe grzyby przebieramy, dokładnie czyścimy, myjemy, odsączamy i kroimy na cząstki jednakowej wielkości. Grzyby wrzucamy do wrzątku, dodajemy całą cebulę (po ugotowaniu usuwamy ją) i sól. Gotujemy około 10min, po czym grzyby wyjmujemy i odsączamy.
  • 2. Przygotowujemy zalewę z czystej wody, octu, soli i cukru, całość zagotowujemy.
  • 3. Do małego słoika na dno wkładamy po 4 ziela angielskie, 2 ziarenka pieprzu i 1 listek laurowy. Pozostałe cebule obieramy i kroimy w pióra. Układamy ją na przemian z grzybami w przygotowanych słoikach. Grzyby zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.
    Słoje zakręcamy i wstawiamy do garnka z gorącą wodą, (wody w garnku tyle, by sięgały do 3/4 wysokości słoja) - zagotowujemy przez 10 - 15 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzybymarynowane grzybkigrzyby w zalewie octowej

Komentarze

Podobne przepisy

grzyby marynowane

Dodane przez: marta625

Grzyby marynowane

Grzybki marynowane w occie, doskonałe...

image-0x0flmc

Dodane przez: kamelajda

Grzyby Marynowane

Grzyby w zalewie octowej.

Mizeria z ogórków  w zalewie octowej.

Dodane przez: weronika63

Mizeria z ogórków w zalewie octowej

Bardzo smaczna marynowana mizeria...

.

Dodane przez: Anitka0804

Grzyby marynowane

Znalazłam cały koszyk grzybów w...

Grzyby marynowane

Dodane przez: edytaha

Grzyby marynowane

Tą metodą marynowały grzyby moja...

image-0p2g2r9

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Grzyby marynowane tradycyjnie

Robię różne zalewy do leśnych grzybów....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE