Gołąbki z karczku w kapuście włoskiej z sosem pomidorowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i pozostałe składniki farszu. Farsz dokładnie zagniatamy.
2.Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, wkładamy do garnka w całości i zalewamy wodą. Gotujemy 20 minut. Studzimy. Obieramy duże liście, na ich środku układamy po kopiastej łyżce farszu.
3.Zawijamy gołąbki tak, aby mięso nie wystawało poza liście.
4.Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Układamy gołąbki, wlewamy bulion i passatę. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie gołąbki wyjmujemy z sosu. Wyławiamy i wyrzucamy liście. Do sosu dodajemy koncentrat, cukier, gotujemy 3 minuty i doprawiamy według uznania. Następnie ciągle mieszając zawartość garnka wlewamy skrobię wymieszaną z wodą i dodajemy posiekany koper oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wkładamy gołąbki i gotujemy jeszcze 10 minut. Smacznego!
Komentarze