Gołąbki z kapusty włoskiej

4.5 (197 ocen)

Takie gołąbki z kapusty włoskiej szybciej się gotują.

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
    Farsz:
    200 g ryżu
    80 dag mielonego mięsa
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz

    Sos pomidorowy:
    2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki wody
    łyżka śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kapusty włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wbdk85 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do ryżu dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i dobrze wyrabiamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy główkę kapusty gotujemy i ściągamy z niej pojedynczo liście. Z każdego liścia ścinamy nerwy. W każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy dość ciasno jak na krokiety.
    W dużym garnku na dnie układamy twarde liście kapusty które znajdują się przy głębie. po to aby nasze gołąbki nam się nie przypaliły. Gołąbki układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami vegety.
  • 2. Gołąbki gotujemy około 40 minut aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odlewamy 2 szklanki gorącego wywaru z gotowania gołąbków , dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę gotujemy. Wodę mieszamy z mąką i śmietaną, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Gołąbki polewamy sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować