Gołąbki w sosie koperkowym

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Soczyste gołąbki z młodej kapusty w sosie koperkowym,zachwycą każdego.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa
    2 torebki ryżu
    3 jajka
    2 cebule dymki
    2 młode kapusty
    1 pęczek koperku
    sól
    pieprz
    1 listek laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    Sos:

    1 szklanka mleka
    2 łyżki masła
    1/3 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki śmietany 12%
    ok. 2 szklanek wody z gotowania kapusty
    1 duży pęczek koperku
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Gołąbki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodać 2 torebki ugotowanego,przestudzonego ryżu,jajka,sól i pieprz,wyrobić masę.
    Z młodej kapusty,wyciąć głąby,kapustę wsadzić do garnka i zalać wodą.Parzyć we wrzątku, zdejmować po jednym liściu, ścinać zgrubienie.
    Nakładać farsz, zwijając najpierw boki, potem przód.
    Dno garnka,wyłożyć pozostałymi listkami kapusty,a następnie bardzo ścisło układać.
    Dodać listek laurowy, pokrojony koperek,ziele i gałązkę lubczyku,a następnie zalać gorącą wodą.Gotować około 35 min,do miękkości kapusty.
    Sos:
    W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę ,a następnie smażyć 2 min.Wlać mleko i mieszać energicznie aby nie powstały grudki, Sos będzie gęstniał, więc dolewamy wodę z gotowania kapusty. Kiedy będzie gęstniał dodajemy śmietanę, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
    Gołąbki kroimy na połówki i podajemy razem z sosem koperkowym.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować