Gołąbki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego dodać 2 torebki ugotowanego,przestudzonego ryżu,jajka,sól i pieprz,wyrobić masę.
Z młodej kapusty,wyciąć głąby,kapustę wsadzić do garnka i zalać wodą.Parzyć we wrzątku, zdejmować po jednym liściu, ścinać zgrubienie.
Nakładać farsz, zwijając najpierw boki, potem przód.
Dno garnka,wyłożyć pozostałymi listkami kapusty,a następnie bardzo ścisło układać.
Dodać listek laurowy, pokrojony koperek,ziele i gałązkę lubczyku,a następnie zalać gorącą wodą.Gotować około 35 min,do miękkości kapusty.
Sos:
W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę ,a następnie smażyć 2 min.Wlać mleko i mieszać energicznie aby nie powstały grudki, Sos będzie gęstniał, więc dolewamy wodę z gotowania kapusty. Kiedy będzie gęstniał dodajemy śmietanę, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Gołąbki kroimy na połówki i podajemy razem z sosem koperkowym.Smacznego.
Komentarze