Gołąbki w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1. Kapustę włożyć do zamrażarki na jakieś 3-4 dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania liści.
2.Cebulę podsmażyć na maśle, następnie dodać mięso mielone i smażyć do zrumienia po czym doprawić solą i pieprzem.
3.Kaszę i ryż ugotować, po czym zmieszać z mięsem mielonym.
4.Ściągnąć liście z kapusty, usunąć głębie. na każdy listek nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć.
5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą, aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości.
Sos pieczarkowy:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
2.Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na zeszkloną cebulę. Dusić do zmięknięcia grzybów.
3.Następnie wlać gorący bulion i chwilkę wszystko gotować .
W odrobinie zimnej wody rozrobić łyżkę mąki, a następnie wlać do całości i mieszać do zgęstnienia sosu.
4.Na końcu dodać około 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie wymieszać. Nie doprowadzać do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze