Schab w sosie śmietanowo-koperkowym

4.49 (144 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatny duszony schab w aksamitnym sosie mocno pachnący koprem. Idealnie komponuje się z ryżem albo ziemniakami.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -500 g schabu
    -200ml śmietany 12%
    -pęczek koperku
    -1 mała cebula
    -ząbek czosnku
    -1 łyżka oleju rzepakowego
    -sól, pieprz
    -listek laurowy
    -ziele angielskie
    -2 szklanki wody
    -2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Schab w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej. Zeszklić cebulę. Dodać posiekany czosnek i przesmażyć jeszcze chwilę.
    Do garnka wlać wodę i włożyć schab. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać posiekany koperek i gotować jeszcze 10 minut.
    Do sosu wlać śmietanę i zagotować. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody. Dodać do sosu i gotować do zgęstnienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Mięso Schab Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować