Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem pieczarkowym

3.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na obiad polecam pyszne gołąbki z pieczarkami ryżem, podane z sosem pieczarkowym i dużą ilością szczypiorku. Gołąbki są bez mięsa, więc idealne dla osób nie jedzących mięsa. Nam bardzo smakowały w takiej wersji. Trochę pracy przy nich jest, ale warto. Zróbcie takie. Smacznych inspiracji życzę.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na gołąbki:
    1 średnia główka białej kapusty
    30 dag białego ryżu
    2 duże cebule
    50 dag pieczarek
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    olej do smażenia

    Na sos:
    50 dag pieczarek
    1 średnia cebula
    1 łyżka masła
    1 szklanka śmietany 18 %
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    koperek suszony według uznania

    Dodatkowo:
    szczypiorek według uznania
    olej do smażenia
    1 łyżka octu
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki bezmięsne z pieczarkami i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, również smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do ryżu dodajemy cebulę i pieczarki, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.
  • 2. Kapusta: Kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. Kapustę płuczemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem i wkładamy kapustę. Podczas gotowania zdejmujemy po jednym liściu. Liście układamy na sitku. Następnie z liści wycinamy grubsze włókna. Liście studzimy.
  • 3. Zawijanie: Na tak przygotowane liście nakładamy porcje farszu i dokładnie zawijamy.
  • 4. Duszenie: Gołąbki układamy w większym garnku lub na głębokiej patelni. Podlewamy gorącą wodą, lekko solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty. Nadmiar wody odparowujemy. Gołąbki studzimy.
  • 5. Sos: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
  • 6. Podanie: Gołąbki odsmażamy na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.

Porady

Z tego przepisu wychodzi 16 sztuk gołąbków. Ocet nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu liście nie będą się rwały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować