Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem

  • wyświetlono: 59290 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Smaczne, aromatyczne, grzybowe danie na obiad lub przyjęcie dla gości.

  • 80min

Składniki

1 średnia kapusta biała, ok. 1,5 kg

Farsz:
50 dag ugotowanego ryżu
50 dag usmażonych pieczarek
1 surowe jajko
1 większa cebula
2- 3 ząbki czosnku
masło do przesmażenia
sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku

Sos pomidorowy:
2 szt liścia laurowego
ok. 2 płaskich łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
2- 3 łyżki kwaśnej śmietany
sól, cukier, ostra czerwona papryka- do smaku


Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem

  • kapusta plus pieczarki1. Kapustę myjemy. Wycinamy ze środka głąb. Gotujemy w całości w osolonym wrzątku. Po kolei ściągamy z główki pojedyncze liście. Lekko studzimy i nakładamy farsz.
  • farsz z grzybami, ryżem2. Przygotowanie farszu:
    Ryż gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy.
    Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Przesmażamy razem z obraną, pokrojoną drobno- cebulką na maśle. Dodajemy zmiażdżony, obrany- czosnek.
    Łączymy ryz z pieczarkami. Mieszamy, lekko studzimy. Wtedy wbijamy surowe jajko.
    Całość farszu doprawiamy do smaku.
  • obgotowane liście kapusty białej3. Na pojedyncze liście obgotowanej kapusty, na środek- nakładamy przygotowany farsz.
    Zwijamy liście kapusty, najpierw boki, a różniej w ciasny rulonik.
  • przygotowane gołąbki4. Przygotowujemy rondel. Na dno wkładamy liść kapusty. A następnie jeden obok drugiego układamy przygotowane, zwinięte- gołąbki.
  • duszenie gołąbków w sosie5. Całość zalewamy wrzątkiem. Do wody dodajemy liść laurowy, koncentrat pomidorowy, ostra paprykę.
    Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, ok. 45- 50 min.
  • 6. Z powstałego płynu robimy gęsty sos. Zagęszczamy zaprawką z mąki i śmietany. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Doprawiamy do smaku.
    Krótko zagotowujemy.
  • gołąbki z keczupem7. Gorące gołąbki porcjujemy na talerze. Polewamy gorącym sosem.
    Zamiast sosu możemy polać keczupem pikantnym, według smaku.
    Podajemy z pieczywem, jako samodzielne danie.
  • gołąbki przed zamrożeniem8. Gołąbki możemy zamrażać. W tym celu zapakowujemy do pojemnika, przykrywamy przykrywką. Wkładamy do zamrażalnika.
  • gołąbki jarskie w przekroju9. Smacznego :)

Porady

Pieczarki możemy w sezonie zastąpić grzybami świeżymi. A po za- suszonymi.
Ryż możemy pół na pól wymieszać z dowolną kaszą, jeśli ktoś lubi, np jęczmienną, pęczakiem, perłową.
Możemy liście kapusty od razu podzielić i gotować osobno, a nie w całości.
Farsz do gołąbków musi być dobrze doprawiony do smaku, wyrazisty.
W sezonie, kiedy kapusta jest młoda, czas parzenia i duszenia kapusty jest krótszy.
Sosem polewamy dowolnym, według gustu, np śmietanowym.
Gołąbki smakują także odgrzewane, okraszone słoninką.
Możemy je zamrażać.



Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżpieczarkicebulaczosnekdla dziecikapusta białakuchnia polskazdrowie na talerzumój przepispotrawa z warzywgłówne danie warzywnejarski obiadulubione danie domownikówgołąbki jarskie z pieczarkami i ryżemsyte i tanie danie

Komentarze

Podobne przepisy

gołąbki

Dodane przez: Jolanta KG

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem

Gołąbki z młodej kapusty są szybsze...

Łazanki jarskie z pieczarkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Łazanki jarskie z pieczarkami

Kuchnię jarską wymyślam dla mojej...

Gołąbki z mięsem i ryżem.

Dodane przez: weronika63

Gołąbki z mięsem i ryżem

Klasyczne gołąbki zrobione z parzonych...

Gołąbki z ziemniakami i pieczarką

Dodane przez: Martyna1991

Gołąbki z ziemniakami i pieczarką

Jarskie gołąbki z delikatnym farszem...

Gołąbki

Dodane przez: Mysiunia

Jarskie gołąbki z cukinią i szpinakiem

lekka alternatywa tradycyjnych...

gołąbki

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Gołąbki z ryżem i mięsem

Bardzo często przygotowuje się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE