Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem

4.46 (197 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczne, aromatyczne, grzybowe danie na obiad lub przyjęcie dla gości.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 średnia kapusta biała, ok. 1,5 kg

    Farsz:
    50 dag ugotowanego ryżu
    50 dag usmażonych pieczarek
    1 surowe jajko
    1 większa cebula
    2- 3 ząbki czosnku
    masło do przesmażenia
    sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku

    Sos pomidorowy:
    2 szt liścia laurowego
    ok. 2 płaskich łyżek koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki pszennej
    2- 3 łyżki kwaśnej śmietany
    sól, cukier, ostra czerwona papryka- do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta plus pieczarki 1. Kapustę myjemy. Wycinamy ze środka głąb. Gotujemy w całości w osolonym wrzątku. Po kolei ściągamy z główki pojedyncze liście. Lekko studzimy i nakładamy farsz.
  • farsz z grzybami, ryżem 2. Przygotowanie farszu:
    Ryż gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy.
    Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Przesmażamy razem z obraną, pokrojoną drobno- cebulką na maśle. Dodajemy zmiażdżony, obrany- czosnek.
    Łączymy ryz z pieczarkami. Mieszamy, lekko studzimy. Wtedy wbijamy surowe jajko.
    Całość farszu doprawiamy do smaku.
  • obgotowane liście kapusty białej 3. Na pojedyncze liście obgotowanej kapusty, na środek- nakładamy przygotowany farsz.
    Zwijamy liście kapusty, najpierw boki, a różniej w ciasny rulonik.
  • przygotowane gołąbki 4. Przygotowujemy rondel. Na dno wkładamy liść kapusty. A następnie jeden obok drugiego układamy przygotowane, zwinięte- gołąbki.
  • duszenie gołąbków w sosie 5. Całość zalewamy wrzątkiem. Do wody dodajemy liść laurowy, koncentrat pomidorowy, ostra paprykę.
    Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, ok. 45- 50 min.
  • 6. Z powstałego płynu robimy gęsty sos. Zagęszczamy zaprawką z mąki i śmietany. W razie potrzeby dolewamy wrzątku. Doprawiamy do smaku.
    Krótko zagotowujemy.
  • gołąbki z keczupem 7. Gorące gołąbki porcjujemy na talerze. Polewamy gorącym sosem.
    Zamiast sosu możemy polać keczupem pikantnym, według smaku.
    Podajemy z pieczywem, jako samodzielne danie.
  • gołąbki przed zamrożeniem 8. Gołąbki możemy zamrażać. W tym celu zapakowujemy do pojemnika, przykrywamy przykrywką. Wkładamy do zamrażalnika.
  • gołąbki jarskie w przekroju 9. Smacznego :)

Porady

Pieczarki możemy w sezonie zastąpić grzybami świeżymi. A po za- suszonymi. Ryż możemy pół na pól wymieszać z dowolną kaszą, jeśli ktoś lubi, np jęczmienną, pęczakiem, perłową. Możemy liście kapusty od razu podzielić i gotować osobno, a nie w całości. Farsz do gołąbków musi być dobrze doprawiony do smaku, wyrazisty. W sezonie, kiedy kapusta jest młoda, czas parzenia i duszenia kapusty jest krótszy. Sosem polewamy dowolnym, według gustu, np śmietanowym. Gołąbki smakują także odgrzewane, okraszone słoninką. Możemy je zamrażać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Kapusta biała Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować