Gołąbki z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę pokroić w plastry, włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, dodać 2-3 łyżeczki jarzynki i gotować do miękkości mięsa. Odcedzić, wystudzić i zmielić w maszynce.
Kaszę, ryż i siemię wsypać do garnka, zalać 6 szklankami wody, zagotować dodać 3 łyżeczki jarzynki i gotować na małym ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu (u mnie na planiku płyty) aż lekko przestygnie.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
2.Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć we wrzątku, zdjąć liście, wyciąć z nich najgrubszy nerw.
Ryż z kaszą i siemieniem przełożyć do miski, do tego dodać zmielone mięso oraz 2/3 usmażonej cebuli, farsz doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liści i zwijać. Układać gołąbki ściśle w garnku, podlać ok. 1-2 szklankami wody ze sparzania kapusty i gotować pod przykryciem aż kapusta na gołąbkach będzie miękka.
3.Do reszty cebuli dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć, zalać mlekiem wymieszanym z mąką i gotować około 10 minut. Doprawić do smaku. Podawać razem z gołąbkami.
Komentarze