Gołąbki z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Gołąbki z farszem mięsno-ryżowym w kapuście włoskiej :)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
    1 kg łopatki wieprzowej
    2 szklanki ryżu
    1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    1/2 szklanki jęczmienia
    4-5 cebul
    3/4 kg pieczarek
    1 szklanka mleka
    2 płaskie łyżki maki pszennej
    jarzynka
    sól, pieprz
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę pokroić w plastry, włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, dodać 2-3 łyżeczki jarzynki i gotować do miękkości mięsa. Odcedzić, wystudzić i zmielić w maszynce.

    Kaszę, ryż i siemię wsypać do garnka, zalać 6 szklankami wody, zagotować dodać 3 łyżeczki jarzynki i gotować na małym ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu (u mnie na planiku płyty) aż lekko przestygnie.

    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
  • 2. Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć we wrzątku, zdjąć liście, wyciąć z nich najgrubszy nerw.

    Ryż z kaszą i siemieniem przełożyć do miski, do tego dodać zmielone mięso oraz 2/3 usmażonej cebuli, farsz doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Farsz nakładać na liści i zwijać. Układać gołąbki ściśle w garnku, podlać ok. 1-2 szklankami wody ze sparzania kapusty i gotować pod przykryciem aż kapusta na gołąbkach będzie miękka.
  • 3. Do reszty cebuli dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć, zalać mlekiem wymieszanym z mąką i gotować około 10 minut. Doprawić do smaku. Podawać razem z gołąbkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta włoska Ryż Wieprzowina Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować