Gołąbki z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Bardzo smaczne danie, które odkąd pamiętam to gości u nas na wigilijnym stole. Można je robić i na co dzień i od święta.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Gołąbki:
    40 dkg ryżu
    20 dkg kaszy gryczanej
    1 główka kapusty
    1 cebula
    pieprz
    sól
    2 łyżki masła

    Sos pieczarkowy:
    500 gram pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    2 łyżki gęstej śmietany
    sól
    pieprz
    2 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gołąbki : liście kapusty zaparzyć w osolonej wodzie, osobno zaparzyć kaszę gryczaną i ryż .

    Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.

    Ryż i kaszę wymieszać razem z cebulą i doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Powstały farsz zawijać w liście kapusty, układać w naczyniu do zapiekania i piec około 2 godziny w temp. 180 stopni.
  • 2. Sos: pieczarki i cebulę pokroić na półplasterki, dać do garnka albo na patelnię dodać masło, ziele angielskie, liście laurowe i smażyć. Pod koniec smażenia dodać śmietanę i doprawić do smaku pieprzem i solą.
    Na talerz wykładamy gołąbki i polewamy sosem pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza gryczana Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować