Gnocchi w sosie pomidorowo-kurkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Czyli kopytka alla Italiana z ziemniaków gotowanych w mundurkach.Typowe dla polskiej kuchni kopytka są bardzo podobne do klusek z ciasta ziemniaczanego w kuchni włoskiej. Są trochę mniejsze, inaczej uformowane i po ugotowaniu moim zdaniem, znacznie bardziej miękkie. Najczęściej podaje się je z różnego rodzaju sosami.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kluski
    0,5 kg ziemniaków,
    1 jajko,
    2 łyżki mąki pszennej,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    łyżka posiekanej natki pietruszki,
    0,5 łyżeczki soli.

    Sos
    2 pomidory,
    10 pomidorów suszonych (nie w zalewie),
    25 dag kurek (mogą być mrożone),
    200 g śmietany 18%,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    łyżka masła,
    3 łyżki oliwy,
    4 łyżki startego parmezanu,
    łyżka posiekanego koperku,
    kilka listków świeżej bazylii,
    sól i ostra papryka do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gnocchi w sosie pomidorowo-kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Przełożyć na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko, dodać pozostałe składniki klusek, lekko wymieszać “środek” widelcem, szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na cztery części, uformować wałki o średnicy 1 - 1,5 cm podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem - odciskając go wklęsłą stroną.
    Kluski gotować partiami w dużej ilości osolonej wody. Wyjąć łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.
  • 2. Przygotować sos

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Suszone pokroić na mniejsze kawałki.
    Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
    Na patelni rozgrzać masło zmieszane z oliwą, zeszklić cebulę, dodać oczyszczone kurki, smażyć razem 15 minut, aż grzyby będą miękkie. Dodać czosnek, pokrojone pomidory, śmietanę. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Dodać do sosu gnocchi, doprawić solą i ostrą papryką. Pozostawić na małym ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszać.
    Posypać parmezanem, koperkiem i bazylią.
    Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi

To może cię zainteresować