GNOCCHI z SOSEM GRZYBOWYM (GNOCCHI con FUNGHI)

4.49 (161 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Sos grzybowy to jeden z najłatwiejszych w przygotowaniu sosów, który idealnie komponuje się z tymi włoskimi kluseczkami. Możecie wykonać go z pieczarek lub innych leśnych grzybów. Polecam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na gnocchi:
    1kg ziemniaków (należy wybrać ziemniaki mączne, najlepsze są te o białym lub żółtym miąższu, koniecznie stare)
    ok.200-300 g mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól

    na sos grzybowy:
    400 g pieczarek
    1 prawdziwek (opcjonalnie)-może być mrożony
    1 kostka rosołowa grzybowa
    200 ml słodkie śmietany
    1 ząbek czosnku
    natka z pietruszki
    oliwa z oliwek
    sól
    swieżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Gnocchi z sosem grzybowym (gnocchi con funghi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-175xjn3 1. Przygotuj gnocchi. Umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj je w skórkach w osolonej wodzie. Odcedź i gdy będą jeszcze ciepłe obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Pozostaw, żeby wystygły.
    Dodaj sól, jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i stopniowo dosypuj mąkę. Zagniatając ciasto sama musisz zdecydować ile mąki dodać do ciasta (jej ilość zależy od ziemniaków jakie używasz). Wyrabiaj do momentu uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta, bez grudek.
    Reguła jest taka, że im mniej mąki dosypiesz tym gnocchi będą lepsze, ale musi jej być wystarczająco, żeby można było formować ‘kluseczki’.
  • image-11hcgvl 2. Odrywaj po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy lub blacie formuj wałeczki o średnicy kciuka ( Ø ok. 2 cm), a następnie krój nożem kawałeczki o długości ok 2-3 cm.
    Teraz należy nadać ‘kluseczom’ charakterystyczny karbowany kształt, dzięki temu gnocchi lepiej połączą się z sosem. Ten kształt najlepiej uzyskać używając widelca.
    W lewej ręce trzymaj widelec. Prawą weź kawałek ciasta, połóż na widelcu, przycisnij kciukiem i przesuń w kierunku końca, tak żeby na klusce powstały rowki. Przetocz kluskę wzdłuż całego widelca, zdejmij. Gnocchi układaj w odstępach na wysypanej mąką stolnicy lub blacie.
  • 3. Przygotuj sos.
    Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plaserki.Ja do sosu pieczarkowego dadaję zawsze prznajmniej 1 małego pdrobno pokrojonego prawdziwka, nadaję on wspaniałego grzybowego smaku całej potrawie. Na głębokiej patelni rozgrzej ok. 4 łyżek oliwy z 1 ząbkiem czosnku (w całości). Następnie dodaj grzyby i smaż na dużym ogniu (bez przykrycia) przez ok. 3 minut. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem, doda kostkę grzybową przykryj patelnie i duś aż grzyby będą gotowe (max. 10 min). Jeżeli w czasie duszenia grzyby puściły dużo soku, odbierz ten sok do miseczki (może późnije się przydać), a czosnek wyrzuć. Dodaj śmietanę i całość zagotuj. Sos musi być dość rzadki, po dodaniu gnocchów wszysko zgęstnieje.
  • image-0ojb9g8 4. Teraz ugotuj gnocchi. Wrzuć do wrzącej osolonej wody, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 1 min., wyciągnij łyżką cedzakową i wkładaj bezpośrednio do wcześniej przygotowanego sosu grzybowego. Włącz jeszcze na chwilkę palnik pod patelnią z sosem, dodaj posiekaną natke pietruszki i zaczekać aż gnocchi pochłoną trochę sosu, a smaki się przegryzą. Teraz w miarę potrzeby możesz dodać sok z grzybów, który wcześniej odłożyłas Wymieszaj wszysko delikatnie i podawaj.
    Buon Appetito.

Porady

Nigdy nie gotuj ziemniaków dzień wcześniej. Zmienią swój smak i konsystencje i gnocchi nie będą takie dobre jak ze świeżych ugotowanych tego samego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi

0 (0 ocen)

image-1dlyc33

To może cię zainteresować