CHLEB FRESA z NEAPOLU (FRESA NAPOLETANA)

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Charakterystyczny smak tego tradycyjnego chleba rodem z Neapolu uzyskuje się dzięki dodatkowi smalcu do ciasta. Jedzony głównie z pomidorami, świeżą bazylią i skropiony naljepszą z możliwych oliwą z oliwek. Udekorowany jajkiem często gości na Włoskich wielkanocnych stołach.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    50 g smalcu
    3 jajka
    25 g świeżych drożdży
    ok.250 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    szczypta pieprzu (opcjonalnie) 
     
    dodatkowo:
    2 jajka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb fresa z neapolu (fresa napoletana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonać rozczyn. W ¼ szklance ciepłej wody rozmieszać drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Do miski z mąka dodać sól, rozczyn, jajka i smalec (w temp.pokojowej). Dolewać wodę (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencję). Wyrabiać przez ok. 10-15 minut.
    Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne.  Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę. 
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat lekko obsypany mąką. Odłożyć troszkę ciasta (będzie potrzebne na przymocowanie jajek). Pozostałe ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich lekko wyrobić i uformowąć dość długi wałek.
  • 4. Dużą blaszkę (najlepiej kwadratową, oryginalną z pieca) wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć na niej uformowane wcześniej wałki i każdy z nich zlepić w połowie tworząc połówkę 8.
    W powstałe otwory włożyć po 1 jajku (dobrze umyte, surowe). Przymocować je do chleba za pomocą wałeczków tworząc na każdym jajku krzyżyk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 2 godziny. Ciasto musi przynajmniej podwoić swoją objętość (w piecu już mało rośnie).
  • 5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 45-60minut.
    Buon Appetito!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować