Pastiera Napoletana

5 (1 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Autorem przepisu jest Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - jajka: 3 sztuki
    - mąka: 500 gramów
    - cukier: 250 gramów
    - masło (lub smalec): 200 gramów
    - aromat waniliowy: 0.25 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    NADZIENIE:
    - gotowana pszenica: 450 gramów
    - mleko: 200 gramów
    - cukier: 300 gramów
    - ricotta: 500 gramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - jajka: 3 sztuki
    - żółtka: 3 sztuki
    - esencja z kwiatów pomarańczy: 1 łyżka
    - owoce kandyzowane: 100 gramów
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Jajko

Pastiera napoletana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 60 minut. Odcedzoną pszenicę gotujemy z mlekiem na małym ogniu i studzimy. Miksujemy ricottę z cukrem, dodajemy jajka i żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, esencję z kwiatów pomarańczy i pszenicę.
  • 2. Wylepiamy blaszkę do tarty kruchym ciastem (0,5 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 minut w temperaturze 170ºC. Na ostudzone ciasto wylewamy mieszankę serową, a z kruchego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 ºC. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

Spaghetti napoletana

To może cię zainteresować