FAWORKI NA PIWIE

4.47 (156 ocen)

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne, chrupiące, rozplywajace się w ustach

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 żółtek
    1/2 szklanki piwa jasnego
    szczypta soli
    1/2kg. mąki
    Olej/smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Faworki na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka wbić do szklanki, dopełnić do pełna piwem,, w miseczce przesiac mąkę odłożyć około 1 szklanki, do pozostałej dajemy sól, żółtka z piwem i zagniatamy ciasto gdy ciasto się klei dostosujemy tyle mąki z tej obłożone szklanki aby ciasto było elastyczne.. Dobrze wyrabiam aż odchodzi od ręki można ubić wałkiem. Dzielimy na pół, jedną część wałkiem a drugą wkładamy do woreczka foliowego aby nie wysycha. Cieniutkie wałkiem wykrawanie FAWORKI i smażymy na rozgrzanym tłuszczu,, Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować