Faworki na piwie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Faworki piekłam wiele razy, ale po raz pierwszy faworki na piwie. Chruściki są kruche i chrupiące. Piwo zwiększa ilość powietrza w faworkach. Ponadto wybijanie ciasta wałkiem powoduje, że chruściki mają strukturę bąbelkową. Przepis otrzymałam od mojej koleżanki. Zapraszam do wypróbowania :-)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    125 ml piwa
    1 łyżka octu lub spirytusu
    5 g masła lub margaryny
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    smalec lub olej do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Faworki na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę do miski. Dodać rozbełtane żółtka, masło, piwo, spirytus i sól. Z podanych składników zagnieść ręcznie ciasto. Następnie ciasto wybijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na cieniutki placek. Przy użyciu radełka lub noża wyciąć podłużne prostokąty. W każdym z nich zrobić nacięcie. Jedną końcówkę wywinąć na drugą stronę przez nacięty otwór.
  • 2. Do szerokiego i głębokiego garnka wlać olej lub roztopić smalec. Ogrzać go do wysokiej temperatury. Faworki smażyć partiami przez kilkanaście minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone faworki odsączyć na papierowym ręczniku. Na koniec posypać cukrem pudrem.


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować