Faworki na piwie

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest karnawał, muszą być faworki. Tym razem faworki na piwie. Najlepsze jakie jadłam. Są tak kruche i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Musicie koniecznie spróbować.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (300 g.)
    5 żółtek
    1/2 szklanki piwa
    1 łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 litr oleju do smażenia
    cukier puder do posypania faworków
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Faworki na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworki na piwie 1. Składniki na ciasto przełożyć do miski. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.
    Można to zrobić mikserem z hakami, lub robotem.
    Ciasto z miski przełożyć na stolnicę podsypaną mąka. Jeszcze raz zagnieść,
    Złożyć dwa, trzy razy w kopertę, a następnie przez kilka minut uderzać wałkiem.
    Składać i uderzać. Możecie się spokojnie wyżyć:)
    Ciasto należy dobrze wybić, żeby wtłoczyć powietrze.
  • Faworki na piwie 2. W kolejnym kroku, podzielić ciasto na 3 części.
    Każdą część bardzo cienko rozwałkować,
    Pociąć nożem, lub radełkiem na cienkie paski, a następnie na prostokąty.
    W środku każdego kawałka zrobić podłużne nacięcie i przewinąć przez nie jedną
    końcówkę prostokąta.
    Gotowe faworki odłożyć na ściereczkę i przykryć drugą ściereczką, żeby nie obeschły.
  • Faworki 3. Faworki smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone faworki układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu.
    Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Smażenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować