REKLAMA

FALAFEL KULECZKI Z CIECIERZYCY

wyświetlono: 53235 | dodany do książki kucharskiej: 12 | polecenia: 1

to pyszne smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy (cieciorki) opruszone sezamem.Bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich.Formowane ręcznie.Ważną rolę odgrywają przyprawy. Dzięki nim kuleczki są aromatyczne i obłędnie pachnące.Naprawdę warto włączyć falafel do swojej diety.

opublikowany: 05.09.2013
Udostępnij Pinterest
  • 35 min

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy
    1 mała cebula
    2-3 ząbki czosnku
    2-3 łyżki mąki kukurydzianej / pszennej / ryżowej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    sok z jednej cytryny
    otarta skórka z cytryny
    garść lub dwie natki pietruszki
    garść świeżej kolendry
    2-3 gałązki świeżej mięty
    1 łyżeczka kuminu
    1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
    1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    1 -2 łyżeczki soli
    olej do smażenia
    ewentualnie np. kaszka kukurydziana do obtoczenia
    sezam do obtoczenia
Ocena:

(średnia 5 z 183 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • falafel składnki 1. Przygotowałam składniki.
  • falafel pietruszka kolendra cebula 2. Najlepiej ziarna ciecierzycy namoczyć przez noc w zimnej wodzie.
    Można też użyć kupioną, gotową w puszcze lub słoiku.
    Kolejno do miksera lub blendera wkładałam:
    Pietruszkę, kolendrę, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  • ciecierzyca 3. Następnie wsypałam ciecierzycę.
  • przyprawy 4. Na koniec dodałam przyprawy, skórkę i sok z cytryny.
  • falafel ciasto 5. Wszystko zmiksowałam na gładką ale niekoniecznie jednorodną masę.
    Dodałam sodę i mąkę, która zlepiła ciasto i pozwoliła uzyskać konsystencję pozwalającą lepić kuleczki.
  • falafel kulki 6. Formowałam małe kuleczki i obtoczyłam je w ziarnach sezamu.
    Można też w kaszy kukurydzianej lub ewentualnie w bułce tartej.
  • falafel smażenie 7. Smażyłam na głębokim oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  • falafel kuleczki 8. Przekładałam kuleczki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    Falafel podawać można z ryżem, kaszą w picie z warzywami albo sosami np.czosnkowym.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy

Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy

kategoria: Dania główne kebab Przekąski falafel opublikowany: 04.10.2018 | wyświetlono: 518 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Falafel

Falafel to małe kulki z ciecierzycy smażone w głębokim tłuszczu, doprawione czosnkiem, kminkiem i natką pietruszki.

kategoria: Dania główne falafel opublikowany: 05.06.2012 | wyświetlono: 611 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE