FALAFEL - KOTLETY Z CIECIERZYCY

4.5 (177 ocen)

Jedliście już kotlety z ciecierzycy? – jeśli nie to żałujcie, bo to fantastyczne, zdrowe jedzenie. Proste kotlety na obiad, białkowa baza, do tego surówka może ziemniaki jak kto woli- mi wystarczają bez ziemniaków, gdyż są bardzo sycące.- obiad gotowy

Składniki:

  • 4 szkl. ugotowanej ciecierzycy ( ok 200 g suchej)
    pół pęczka natki pietruszki
    1 duża cebula
    1duży ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    kurkuma
    bułka tarta
    2 jajka
    1 łyżka masła
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Falafel

Falafel - kotlety z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości , odcedzić, wystudzić. Zblendować na w miarę gładką masę (malakser). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Czosnek przecisnąć przez praskę .Natkę posiekać. Przyprawić( spróbować ) , dodać jajka. Wszystko wymieszać razem. Formować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
    Można podawać na ciepło albo zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować