Kotlety z ciecierzycy i pieczarek

2.5 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kotlety z ciecierzycy i pieczarek z dodatkiem pora to alternatywa dla kotletów z mięsa podawanych do ziemniaków, z sosem lub w bułce.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
    400 g pieczarek
    1 mały por
    1 cebula
    2- 3 ząbki czosnku
    1 jajko
    1/2 szklanki bułki tartej z siemieniem lnianym
    Natka pietruszki
    Olej do smażenia
    Sól i pieprz
    Wędzona papryka czerwona
    Oregano i tymianek
    Kurkuma
    Opcjonalnie kumin
    Bułka do obtaczania kotletów
Wystaw ocenę:

2.5 (6 ocen)

Kotlety z ciecierzycy i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cebulę, pora podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Odrobinę solimy, aby z pieczarek szybciej odparowała woda.

    2. Ugotowaną ciecierzycę przekładamy do kielicha blender i miksujemy na jednolitą konsystencję. Dodajemy odrobinę wody.

    3. Zmiksowaną ciecierzyce przekładamy do miski i dodajemy podsmażone warzywa.

    4. Dodajemy jajko, bułkę tartą, czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.

    5. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, wędzoną papryką oraz kurkumą.

    6. Możemy doprawić kuminem.

    7. Mieszamy wszystko dokładnie i formujemy masę w kształt kotletów, obtaczamy bułką tartą i smażymy na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Por Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować