Falafel to smażone kotleciki wegańskie z ciecierzycy. Bardzo popularne w kuchni arabskiej. Tradycyjnie podawane są z sosem tahini. Można je serwować w picie, tortilli, w bułce, lub po prostu jako samodzielną przystawkę.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ciecierzyca sucha 400 g,
cebula 1 szt,
czosnek 5 ząbków,
kmin rzymski 2 łyżki,
kolendra 3 łyżki,
kminek pół łyżeczki,
gałka muszkatołowa szczypta,
sol i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Falafel - kotleciki z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzyce moczymy przez noc. Następnego dnia odlewamy wodę, ale nie całą. Zostawiamy trochę wody, aby masa nie była sucha, lecz nie może być również za dużo wody, ponieważ wtedy kotlety będą się rozpadać. Miksujemy ciecierzyce na gładką masę z dodatkiem cebuli. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i mieszamy masę. Olej rozgrzewamy i formujemy kotleciki lub kuleczki i kładziemy na patelni. Smażymy z każdej strony na zloty kolor. Usmażone kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie układamy na półmisku i podajemy z ulubionym sosem.
Komentarze