Falafel - kotleciki z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Falafel to smażone kotleciki wegańskie z ciecierzycy. Bardzo popularne w kuchni arabskiej. Tradycyjnie podawane są z sosem tahini. Można je serwować w picie, tortilli, w bułce, lub po prostu jako samodzielną przystawkę.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciecierzyca sucha 400 g,
    cebula 1 szt,
    czosnek 5 ząbków,
    kmin rzymski 2 łyżki,
    kolendra 3 łyżki,
    kminek pół łyżeczki,
    gałka muszkatołowa szczypta,
    sol i pieprz do smaku,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Falafel

Falafel - kotleciki z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzyce moczymy przez noc. Następnego dnia odlewamy wodę, ale nie całą. Zostawiamy trochę wody, aby masa nie była sucha, lecz nie może być również za dużo wody, ponieważ wtedy kotlety będą się rozpadać. Miksujemy ciecierzyce na gładką masę z dodatkiem cebuli. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i mieszamy masę. Olej rozgrzewamy i formujemy kotleciki lub kuleczki i kładziemy na patelni. Smażymy z każdej strony na zloty kolor. Usmażone kotleciki kładziemy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie układamy na półmisku i podajemy z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować