DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY

  • wyświetlono: 37753 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 2

Zostałam szczęśliwą posiadaczką wiejskiej kury.Dla niej niestety to nie był szczęśliwy dzień, ale dzięki swemu poświęceniu mamrewelacyjny domowy rosołek.Zupa ta chyba najczęściej gości na naszych stołach, szczególnie w niedzielne,rodzinne popołudnia.Rosół jest wspaniały na przeziębienia.

duszek
  • 180min

Składniki

Składniki:

cała lub połowa wiejskiej kury
3 litry zimnej wody
2-3 szt. marchewki
2 szt.pietruszki
1 średniej wielkości seler
gałązki natki pietruszki
zielone części pora
liść kapusty
1 szt. nieobranej cebuli
2-3 szt. suszonych grzybków
3 liście laurowe firmy KAMIS
6 ziarenek ziela angielskiego firmy KAMIS
6 ziarenek pieprzu
około 1/2 łyżki soli morskiej
natka pietruszki do posypania
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Oprócz kury można dodać do rosołu szponder lub kawałek chudego mięsa wołowego.
Smaku nadadzą również żołądki kurze.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

DOMOWY ROSÓŁ Z WIEJSKIEJ KURY

  • kura wiejska1. Kurę zalałam zimną wodą i odstawiłam na pół godziny.
    Odlałam mętną wodę i zalałam ją ponownie świeżą wodą.
  • warzywa na rosół2.
    Posoliłam i gotowałam kurę pod uchyloną pokrywą przez pół godziny.
    Ogień ma być bardzo mały.
    W międzyczasie obrałam warzywa.
    Pokroiłam je na mniejsze części.
    Cebulę obrałam, zostawiając na niej tylko jedną warstwę łupny i opaliłam nad gazem.
  • domowy rosół3. Po upływie półgodziny gotowania się kury, warzywa włożyłam do garnka.
  • 4. Dodałam ziele angielskie, liść laurowy, sól i ziarenka pieprzu.
  • domowy rosół5. Dodałam również dwa suszone grzybki.
    Teraz zostało już tylko uchylić lekko pokrywkę i gotować zupę na małym ogniu.
  • domowy rosół6. Ma tylko mrugać i coraz bardziej pachnieć;-)
    Gotowałam przez około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
  • rosół z makaronem7. Po tym czasie wyjęłam warzywa i kurę.
    Można jeszcze dodać soli i pieprzu do smaku.
    Podawałam z ugotowanym makaronem ( lub ziemniakami wedle gustu).
  • domowy rosół z kury wiejskiej8. Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę
    i pyszne ugotowane mięsko z kury.
    Smacznego!

Porady

Jeśli zrobicie go za dużo, albo przeje się Wam ( w co wątpię ) możecie dodać do niego
przecier pomidorowy lub koncentrat, odrobinę śmietany i macie już pomidorową.
Jedyną jego "wadą" jest czas gotowania.
Potrzebujemy około 2-2,5 godziny od momentu rozpoczęcia przygotowań do jego zjedzenia.
Powinien tylko mrugać.
Nie przyspieszymy jego gotowania zwiększając gaz- bo wtedy zrobi się biały i
nie wydobędziemy z warzyw i mięsa całego aromatu.

A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylarosółzupykura wiejska
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rosół domowy z ryżem

Dodane przez: bienpyt

Rosół domowy z ryżem

Gotowania nauczyła mnie moja siostra....

Rosół z kaczki

Dodane przez: klaudia0318

Domowy rosół z kaczki.

Idealny na przeziębienie. Pyszny...

Domowy rosół z kaczki

Dodane przez: bogusia82

Domowy rosół z kaczki

Taki rosół z wiejskiej kaczki jest...

Domowy rosół z makaronem

Dodane przez: akrobatka22

Domowy rosół z makaronem

Niedziela bez rosołu to dzień stracony...

Rosół

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Rosół z domowym makaronem

Jak rosół to zazwyczaj tylko z...

rosół

Dodane przez: AnnaKoziel

Domowy rosół

Absolutna klasyka - domowy rosół...