REKLAMA

Domowy rosół z kury

wyświetlono: 48069 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 3

Przepis na rosół z kury to kulinarna podstawa. Zostałam szczęśliwą posiadaczką wiejskiej kury. Dla niej niestety to nie był szczęśliwy dzień, ale dzięki swemu poświęceniu mam rewelacyjny domowy rosołek. Zupa ta chyba najczęściej gości na naszych stołach, szczególnie w niedzielne, rodzinne popołudnia. Rosół domowy jest wspaniały na przeziębienia. Sprawdźcie, jak zrobić dobry rosół!

opublikowany: 15.05.2020
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    cała lub połowa wiejskiej kury
    3 litry zimnej wody
    2-3 szt. marchewki
    2 szt.pietruszki
    1 średniej wielkości seler
    gałązki natki pietruszki
    zielone części pora
    liść kapusty
    1 szt. nieobranej cebuli
    2-3 szt. suszonych grzybków
    3 liście laurowe
    6 ziarenek ziela angielskiego
    6 ziarenek pieprzu
    około 1/2 łyżki soli morskiej
    natka pietruszki do posypania
    świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Oprócz kury można dodać do rosołu szponder lub kawałek chudego mięsa wołowego.
    Smaku nadadzą również żołądki kurze.
Ocena:

(średnia 4.99 z 158 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • kura wiejska 1. Kurę zalałam zimną wodą i odstawiłam na pół godziny.
    Odlałam mętną wodę i zalałam ją ponownie świeżą wodą.
  • warzywa na rosół 2. Posoliłam i gotowałam kurę pod uchyloną pokrywą przez pół godziny.
    Ogień ma być bardzo mały.
    W międzyczasie obrałam warzywa.
    Pokroiłam je na mniejsze części.
    Cebulę obrałam, zostawiając na niej tylko jedną warstwę łupny i opaliłam nad gazem.
  • domowy rosół 3. Po upływie półgodziny gotowania się kury, warzywa włożyłam do garnka.
  • 4. Dodałam ziele angielskie, liść laurowy, sól i ziarenka pieprzu.
  • domowy rosół 5. Dodałam również dwa suszone grzybki.
    Teraz zostało już tylko uchylić lekko pokrywkę i gotować zupę na małym ogniu.
  • domowy rosół 6. Rosół z kury ma tylko mrugać i coraz bardziej pachnieć ;-)
    Ile gotować rosół z kury? Gotowałam przez około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
  • rosół z makaronem 7. Po tym czasie wyjęłam warzywa i kurę.
    Można jeszcze dodać soli i pieprzu do smaku.
    Podawałam z ugotowanym makaronem ( lub ziemniakami wedle gustu).
  • domowy rosół z kury wiejskiej 8. Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę
    i pyszne ugotowane mięsko z kury. Rosół z kury gotowy!
    Smacznego!

Notka redakcyjna

Rosół z kury - przepis

Jak zrobić dobry rosół? To pytanie, na które odpowiedź dobrze znały nasze babcie. Sekretem udanego rosołu jest po pierwsze dobrej jakości mięso, a po drugie, nie spieszyć się z gotowaniem zupy. Rosół z kury to jedna z tych zup, które potrzebują czasu, muszą gotować się powoli. Długi czas oczekiwania wynagrodzi nam smak zupy.

Wybierając mięso na rosół, powinniśmy udać się do zaufanego sklepu mięsnego. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że kurczak, którego kupujemy pochodzi z wolnego wybiegu i nie był karmiony karmą z antybiotykami. Takie mięso jest nie tylko smaczniejsze, ale i dużo zdrowsze.

Jak ugotować rosół z kury?

Rosół tradycyjny przygotowujemy na mięsie drobiowym. Możemy użyć różnych rodzajów mięsa, eksperymentować ze smakiem, na przykład rosół z kaczki będzie miał ciemniejszy kolor i intensywniejszy smak. Składniki rosołu możemy nieznacznie modyfikować i dodawać do rosołu przyprawy i zioła, takie jak lubczyk. 

Możemy też podawać rosół z kury z różnymi dodatkami. Z pewnością najpopularniejszym będzie makaron nitki, który świetnie pasuje do tej zupy. Możecie wypróbować jednak także na przykład lane kluski lub nieco grubszy makaron. Mała zmiana, a danie zupełnie inne. Rosół z kury jest dobrą bazą do innych zup - sami sprawdźcie!

Porady

Jeśli zrobicie go za dużo, albo przeje się Wam (w co wątpię) możecie dodać do niego przecier pomidorowy lub koncentrat, odrobinę śmietany i macie już pomidorową. Jedyną jego "wadą" rosołu z kury jest czas gotowania. Potrzebujemy około 2-2,5 godziny od momentu rozpoczęcia przygotowań do jego zjedzenia. Powinien tylko mrugać. Nie przyspieszymy jego gotowania zwiększając gaz- bo wtedy zrobi się biały i nie wydobędziemy z warzyw i mięsa całego aromatu. A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

zupa Dodane przez: Natalia Ch


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

ROSÓŁ Z KURY ROSOŁOWEJ

Pyszny rosół z domowej kury z makaronem ,,nitki,,.

kategoria: Zupy rosół opublikowany: 21.09.2014 | wyświetlono: 8483 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 4
Dodane przez: Magster Magster

ROSÓŁ Z KURY

Tradycyjny rosół z kury, najlepiej smakuje domowy:)

kategoria: Zupy rosół opublikowany: 31.05.2015 | wyświetlono: 750 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 4
Dodane przez: smak i uczucie smak i uczucie

Rosół z kury

W każdym domu pojawia się na stole rosół. Taka nasza tradycyjna zupa.

kategoria: Zupy bulion rosół opublikowany: 15.04.2015 | wyświetlono: 626 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE