REKLAMA

Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy

wyświetlono: 588 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy

opublikowany: 04.10.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • - 400 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez całą noc),
    - 1 cebula,
    - 3 ząbki czosnku,
    - 1 pęczek natki pietruszki
    - garstka świeżej kolendry,
    - ok. 500 ml oleju (do smażenia),
    - ok. 3 łyżeczki soli,
    - 1 łyżeczka sody,
    - po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu,
    - po 1/3 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej.

    Sos Tahini:
    - 2 łyżki pasty sezamowej Tahini,
    - ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego,
    - 1 łyżka soku z cytryny,
    - 1 ząbek czosnku,
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    - 1 łyżka oliwy z oliwek,
    - przyprawy: sól, kmin rzymski, ostra papryka (do smaku).
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Jak zrobić Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą (kilka centymetrów ponad ziarenka), moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę, dodajemy sól, cebulę, czosnek i sodę. Miksujemy blenderem lub w malakserze. Ciecierzyca musi się zacząć lepić i kleić. Pod koniec blendowania dodajemy natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy. Formujemy małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego) zwilżoną ręką w oleju. Odkładamy na talerz. Olej rozgrzewamy do ok. 160°C, wkładamy porcjami kulki i smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Podajemy z pitą ze świeżymi warzywami ala kebab lub ryżem i sosem Tahini.

    Sos Tahihi - to mieszanka pasty sezamowej Tahini, jogurtu, czosnku oraz soku z cytryny.
    Ząbek czosnku wyciskamy. Natkę pietruszki szatkujemy. Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką. Gotowy sos przekładamy do miseczki, chłodzimy w lodówce przed podaniem.

Porady

UWAGA: Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej!

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Falafel

Falafel to małe kulki z ciecierzycy smażone w głębokim tłuszczu, doprawione czosnkiem, kminkiem i natką pietruszki.

kategoria: Dania główne falafel opublikowany: 05.06.2012 | wyświetlono: 616 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE