REKLAMA
Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy
www.anamarisworld.blogspot.com
(średnia 0 z 0 głosów)
Porady
UWAGA: Ciecierzyca nie może być z puszki, musi być suszona i namoczona dzień wcześniej!
to pyszne smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy (cieciorki) opruszone sezamem.Bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich.Formowane ręcznie.Ważną rolę odgrywają przyprawy. Dzięki nim kuleczki są aromatyczne i obłędnie pachnące.Naprawdę warto włączyć falafel do swojej diety.
Jedliście już kotlety z ciecierzycy? – jeśli nie to żałujcie, bo to fantastyczne, zdrowe jedzenie. Proste kotlety na obiad, białkowa baza, do tego surówka może ziemniaki jak kto woli- mi wystarczają bez ziemniaków, gdyż są bardzo sycące.- obiad gotowy
Falafel najpopularniejsza przekąska w kuchni arabskiej, dostać ją można niemal że na całym świecie. Zastępuje tradycyjnego mielonego, zrobiona z ciecierzycy idealna przekąska dla wegetarian i nie tylko.
Dziś pokażę Wam jak robię przepyszny falafel z ciecierzycy. Idealny jako obiad albo dodatek do obiadu. Ja podaję go z pyszną sałatką tabbouleh i sosem jogurtowym z tahini. Smakuje genialnie!
Falafel to małe kulki z ciecierzycy smażone w głębokim tłuszczu, doprawione czosnkiem, kminkiem i natką pietruszki.
Komentarze