REKLAMA

Falafel

wyświetlono: 611 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Falafel to małe kulki z ciecierzycy smażone w głębokim tłuszczu, doprawione czosnkiem, kminkiem i natką pietruszki.

opublikowany: 05.06.2012
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciecierzyca-namoczona przez noc: 1 szklanka
    - cebula: 1 sztuka
    - natka: 1 pęczek
    - czosnek: 3 ząbki
    - kminek: 1 łyżeczka
    - mąka: 2 łyżki
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
    - sezam do posypania: 6 łyżek
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i natkę siekamy. Wszystkie składniki (oprócz sezamu) wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy - powinna wyjść gładka pasta.
    Wersja dietetyczna: formujemy kulki, delikatnie je spłaszczamy, obtaczamy w sezamie i smażymy na patelni teflonowej lub w piekarniku do zrumienienia.
    Wersja tradycyjna: formujemy kulki, obtaczamy w bułce i smażymy do zrumienienia w głębokim oleju.
    Podajemy z sosem czosnkowym, pomidorowym lub curry.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewka_cz

Falafel

Szybka do przygotowania przekąska, którą można się nasycić.

kategoria: Przekąski opublikowany: 23.07.2017 | wyświetlono: 313 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE