Dżem morelowo-dyniowy

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna porcja słońca w słoiku!
I mnóstwo karotenu! :)
Morele uwielbiam, dynię dopiero poznaję,
ale ich połączenie to eksplozja smaku!
Spróbujcie sami! :)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych moreli, 200 g dyni, 1 laska wanilii, 500-750 g cukru, sok z cytryny lub limonki (opcjonalnie), 1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem morelowo-dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem morelowo-dyniowy 1. Morele dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do garnka.
    Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy.
    Do moreli dosypujemy szklankę cukru i dolewamy wodę.
    Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy ziarenka i przekładamy je do garnka. Resztę laski wanilii również przekładamy do garnka. Gotujemy całość aż morele się rozpadną (ok. 30 minut).
    Po tym czasie wyciągamy laskę wanilii i dodajemy resztę cukru i dynię. Gotujemy aż cukier się rozpuści, a dynia będzie miękka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny (ja dodałam sok z połowy limonki).
    Słoiki i nakrętki dokładnie wyparzamy wrzątkiem, osuszamy i przekładamy do nich gorący dżem. Wycieramy do sucha brzegi słoików i nakrętki, zakręcamy i odstawiamy słoiki do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na: dżem z pigwy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować