Pyszna porcja słońca w słoiku!
I mnóstwo karotenu! :)
Morele uwielbiam, dynię dopiero poznaję,
ale ich połączenie to eksplozja smaku!
Spróbujcie sami! :)
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg dojrzałych moreli, 200 g dyni, 1 laska wanilii, 500-750 g cukru, sok z cytryny lub limonki (opcjonalnie), 1/2 szklanki wody
Dżem morelowo-dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do garnka.
Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy.
Do moreli dosypujemy szklankę cukru i dolewamy wodę.
Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy ziarenka i przekładamy je do garnka. Resztę laski wanilii również przekładamy do garnka. Gotujemy całość aż morele się rozpadną (ok. 30 minut).
Po tym czasie wyciągamy laskę wanilii i dodajemy resztę cukru i dynię. Gotujemy aż cukier się rozpuści, a dynia będzie miękka. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny (ja dodałam sok z połowy limonki).
Słoiki i nakrętki dokładnie wyparzamy wrzątkiem, osuszamy i przekładamy do nich gorący dżem. Wycieramy do sucha brzegi słoików i nakrętki, zakręcamy i odstawiamy słoiki do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiamy je do całkowitego ostudzenia.
Komentarze