Dżem śliwkowo-dyniowy

4 (1 ocen)

Smak trochę odmienny od zwykłych dżemów, a co za tym idzie oryginalny:). Sami komponujemy wyrazistość jego smaku przez dodatek cynamonu, goździków i soku z cytryny. Zamiast soku z cytryny można użyć kwasku cytrynowego!.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg śliwek,
    • 800 gram (waga dyni po obraniu),
    • kilkanaście goździków (12-15),
    • 300 gram cukru trzcinowego,
    • sok z cytryny do smaku,
    • cynamon do smaku (około 1,5 łyżeczki),
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem śliwkowo-dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie dyni 1. Dynie kroimy w kostkę.
  • przygotowanie śliwek 2. Umyte i osuszone śliwki pozbawiamy pestek.
  • zasypanie cukrem 3. Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Całość stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy. Gotujemy do momentu jak dynia i śliwki zmiękną.
  • miksowanie 4. Miękkie składniki zdejmujemy z ognia i miksujemy, by uzyskać jednolitą masę.
  • doprawianie 5. Zmiksowaną dynie i śliwki ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do nich goździki, cynamon oraz sok z cytryny. Całość smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co jakiś czas mieszamy.
    Gotowy dżem przekładamy do przygotowanych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować