Dżem morelowo- pomarańczowy

4.99 (198 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. Nikt mu się nie oprze.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800g moreli,
    2 pomarańcze,
    50ml soku z cytryny,
    500g cukru żelującego 2 w1,
Wystaw ocenę:

4.99 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem morelowo- pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z moreli usuwamy pestki. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańcze obieramy ze skóry. Ostrym nożem filetujemy owoce usuwając błonki.
    2. Morele razem z pomarańczą przekładamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 3 minut, cały czas mieszając. Do owoców wsypujemy cukier żelujący. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 4 minuty. Dżem zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany.
    3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W takiej pozycji pozostawiamy je godzinę. Gotowy dżem wynosimy do spiżarni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Owoce Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować