Dżem z pigwy i jabłek

4.49 (146 ocen)

Przetwory z pigwy powinny znaleźć się w każdej spiżarni - zwłaszcza dżem z pigwy! Powodów jest kilka. Najważniejszym poza smakiem jest bogactwo witamin. Pigwa to samo zdrowie! Dżem z pigwy i jabłek to wspaniały dodatek do kanapek, rogalików, czy naleśników.

Składniki:

  • 1 kg pigwy
    0,5 kg jabłek
    cukier
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem z pigwy i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, osuszyć. Jabłka obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne. Każdą pigwę przekroić i wyłuskać z nich pestki. Tak przygotowane owoce przekręć przez maszynkę używając sitka o dużych oczkach. Następnie owoce zważyć i dodać do nich cukier, którego waga powinna równać się 1/3 wagi owoców (np. jeśli owoce ważą 900g, to użyć 300g cukru - dżem z pigwy będzie miał wtedy odpowiednie proporcje naturalnego cukru i dodatkowego słodzidła).
  • 2. Owoce przełożyć do garna z grubym dnem i gotować na małym ogniu, aż staną się miękkie, a dżem z pigwy nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.
  • 3. Gorący dżem z pigwy przełożyć do przygotowanych słoiczków, szybko je zakręcać i słoiki ustawiać do góry dnem. I tak pozostawić do ostudzenia - najlepiej na całą noc. To mój sprawdzony sposób, aby bez pasteryzowania zrobić zapasy i bez kłopotu przechowywać przez kilka tygodni dżem z pigwy.

Porady

Przy przygotowywaniu dżemu trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ owoce pigwy są niezwykle twarde i trudno się je kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Pigwa

Notka redakcyjna

Dżem z pigwy możemy wykorzystać do propozycji na śniadanie - różnego rodzaju owsianek czy placuszków. Ale to nie wszystko! Dżem z pigwy nadaje się do przekładania warstw wypieków, zwłaszcza biszkoptowych z dodatkiem słodkiej, mlecznej czekolady. W chwilach osłabienia dżem z pigwy można też dodawać do herbaty.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować