Duszona kapusta kiszona z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną cebulę kroję na pół, i jeszcze raz na pół, po czym krojęw plasterki.
Pora przekrajam wzdłuż na pół, a potem kroję na cienkie plasterki.
Pieczarki również kroję na cienkie plasterki.
Kapustę lekko siekam.
Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju i wrzucam pokrojoną cebulę, oprószam ją lekko solą. Podsmażam kilka minut, aż się zeszkli i wtedy dodaję pora. Przykrywam patelnię i podsmażam 5-6 minut.
Podsmażoone warzywa zdejmuję z patelni, a na nią wrzucam pokrojone pieczarki, dodaję też 2 łyżki oleju. Lekko je solę i bez przykrywaki smażę do odparowania wody i lekkiego zezłocenia.
Pieczarki również zdejmuję z patelni.
Kapustę wrzucam na patelnię (wystarczy tłuszcz po pieczarkach) i na dość mocnym ogniu, mieszając, smażę ok. 5 minut, by się lekko zarumieniła.
Do podsmażonej kapusty z powrotem przekładam cebulę z porem oraz pieczarki, dolewam też połowę wody.
Wszystko wstępnie doprawiam solą i pieprzem, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę ąż kapusta będzie zupełnie miękka. W międzyczasie uupełniam jeszcze wodą.
Komentarze