Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Najczęściej na świąteczny stół przygotowuje się drożdżowe makowce, w większości domów to tradycja, ja osobiście rzadko je piekę, nie ukrywam, że wolę ciasto drożdżowe z serem lub nadzieniem orzechowym i takim właśnie przepisem Was dzisiaj częstuję. Ciasto drożdżowe postanowiłam upiec w kształcie wieńca i przyznam się szczerze, że bardzo ładnie mi to wyszło i pysznie. Taki wieniec może być ozdobą świątecznego stołu, będzie się na nim pięknie prezentował i zaskoczy gości. To nadzienie orzechowe jest pyszne, dodałam do niego miód prawdziwy, bo taki jest najlepszy. Jeśli chcecie, żeby taki drożdżowiec pojawił się na Waszym świątecznym stole, to koniecznie zapiszcie sobie przepis. Będziecie zachwyceni. Zachęcam i smacznego życzę :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    3 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    pół szklanki ciepłego mleka

    Na ciasto:
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    4 łyżki oleju

    Na nadzienie:
    1 szklanka orzechów włoskich
    4 łyżki miodu prawdziwego płynnego
    1/4 szklanki gorącego mleka
    1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Dodatkowo:
    1 łyżka masła lub margaryny
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wieniec

Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn i ciasto. 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
    Ciasto: Jajka i oba cukry ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, olej i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a gdy jest zbyt twarde dolewamy odrobinę ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.
  • Nadzienie. 2. Nadzienie: Orzechy blendujemy blenderem razem z miodem,ja starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, następnie orzechy zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy, na koniec wsypujemy cynamon i dokładnie mieszamy.
  • Rolowanie. 3. Wałkowanie: Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym.
  • Formowanie. 4. Formowanie: Następnie ciasto zwijamy w roladę i łącząc końce ze sobą formujemy koło. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do środka można włożyć kokilkę, wtedy nasz wieniec będzie miał ładny kształt, ale nie jest to konieczne.
  • Nacinanie. 5. Nacinanie: Następnie wieniec nacinamy ostrym nożem, tak lekko po ukosie każde nacięcie i odstawiamy na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
  • Do pieczenia. 6. Do pieczenia: Masło lub margarynę roztapiamy, smarujemy nią cały wieniec, jeżeli będziemy piec z kokilką to również środek wieńca. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.
  • Pieczenie. 7. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto studzimy. Jeżeli piekliśmy z kokilką to kokilkę usuwamy tak, żeby nie uszkodzić wieńca.
    Podanie: Podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Jeżeli nie mamy blendera to orzechy można zmielić, lub zmielić większą część, a pozostałe drobno posiekać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować