Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem

  • wyświetlono: 311 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Najczęściej na świąteczny stół przygotowuje się drożdżowe makowce, w większości domów to tradycja, ja osobiście rzadko je piekę, nie ukrywam, że wolę ciasto drożdżowe z serem lub nadzieniem orzechowym i takim właśnie przepisem Was dzisiaj częstuję. Ciasto drożdżowe postanowiłam upiec w kształcie wieńca i przyznam się szczerze, że bardzo ładnie mi to wyszło i pysznie. Taki wieniec może być ozdobą świątecznego stołu, będzie się na nim pięknie prezentował i zaskoczy gości. To nadzienie orzechowe jest pyszne, dodałam do niego miód prawdziwy, bo taki jest najlepszy. Jeśli chcecie, żeby taki drożdżowiec pojawił się na Waszym świątecznym stole, to koniecznie zapiszcie sobie przepis. Będziecie zachwyceni. Zachęcam i smacznego życzę :)

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na rozczyn:
3 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka

Na ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
4 łyżki oleju

Na nadzienie:
1 szklanka orzechów włoskich
4 łyżki miodu prawdziwego płynnego
1/4 szklanki gorącego mleka
1 łyżeczka mielonego cynamonu

Dodatkowo:
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowy wieniec z orzechowo-cynamonowym nadzieniem

  • Rozczyn i ciasto.1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
    Ciasto: Jajka i oba cukry ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, olej i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a gdy jest zbyt twarde dolewamy odrobinę ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.
  • Nadzienie.2. Nadzienie: Orzechy blendujemy blenderem razem z miodem,ja starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, następnie orzechy zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy, na koniec wsypujemy cynamon i dokładnie mieszamy.
  • Rolowanie.3. Wałkowanie: Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym.
  • Formowanie.4. Formowanie: Następnie ciasto zwijamy w roladę i łącząc końce ze sobą formujemy koło. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do środka można włożyć kokilkę, wtedy nasz wieniec będzie miał ładny kształt, ale nie jest to konieczne.
  • Nacinanie.5. Nacinanie: Następnie wieniec nacinamy ostrym nożem, tak lekko po ukosie każde nacięcie i odstawiamy na 15 minut do lekkiego podrośnięcia.
  • Do pieczenia.6. Do pieczenia: Masło lub margarynę roztapiamy, smarujemy nią cały wieniec, jeżeli będziemy piec z kokilką to również środek wieńca. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.
  • Pieczenie.7. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto studzimy. Jeżeli piekliśmy z kokilką to kokilkę usuwamy tak, żeby nie uszkodzić wieńca.
    Podanie: Podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Jeżeli nie mamy blendera to orzechy można zmielić, lub zmielić większą część, a pozostałe drobno posiekać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoorzechyboże narodzeniedrożdżowiecwienie drożdżowy

Komentarze

Podobne przepisy

wieniec drożdżowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Puszysty wieniec drożdżowy

Niesamowicie puszyste drożdżowe...

Baba amsterdamska – czyli drożdżowa z 4 nadzieniami

Dodane przez: bienpyt

Baba amsterdamska – czyli drożdżowa z 4 nadzieniami

Ser i śliwki to gwarancja lekkości...

Drożdżowe cynamonowe

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Drożdżowe cynamonowe

Niesamowicie miękkie , puszyste...

Ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym

Bardzo delikatne ciasto drożdżowe...

Trójkolorowy wieniec drożdżowy

Dodane przez: rzelkazag

Trójkolorowy wieniec drożdżowy

Zapach pieczonego ciasta drożdżowego,...

Drożdżowe ciasto z truskawkami i posypką cynamonową

Dodane przez: Konto nieaktywne

Drożdżowe ciasto z truskawkami i posypką...

Kolejne pyszne, pulchne, aromatyczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE