1 puszka masy makowej
70 dag mąki pszennej
1 szczypta soli
5 dag świeżych drożdży
1 szkl mleka
7 dag masła
2 jajka
20 dag cukru kryształu
¾ szkl cukru pudru
4 lyżki wrzącej wody
½ op skórki pomarańczowej
dowolna posypka
szczypta soli
Sposób przygotowania przepisu:
Świąteczny wieniec makowy
1.
Mleko podgrzewamy, w połowie szklanki rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok 10 min.
2.
Do przesianej mąki wbijamy 2 jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier, resztę mleka i zaczyn. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3.
Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, wałkujemy na duży prostokąt ok 30 x40 cm. Smarujemy cały masą makową. Rolujemy wzdłuż dłuższego boku i rozcinamy pionowo na pół. Skręcamy jak warkocz i formujemy wieniec. Pieczemy ok 35 min w 180 st. Studzimy.
Komentarze