Świąteczny wieniec makowy

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zamiast tradycyjnego zawijanego makowca. Wygląda pięknie i szybko znika z talerza.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka masy makowej
    70 dag mąki pszennej
    1 szczypta soli
    5 dag świeżych drożdży
    1 szkl mleka
    7 dag masła
    2 jajka
    20 dag cukru kryształu
    ¾ szkl cukru pudru
    4 lyżki wrzącej wody
    ½ op skórki pomarańczowej
    dowolna posypka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wieniec

Świąteczny wieniec makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, w połowie szklanki rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok 10 min.
  • 2. Do przesianej mąki wbijamy 2 jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier, resztę mleka i zaczyn. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 3. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, wałkujemy na duży prostokąt ok 30 x40 cm. Smarujemy cały masą makową. Rolujemy wzdłuż dłuższego boku i rozcinamy pionowo na pół. Skręcamy jak warkocz i formujemy wieniec. Pieczemy ok 35 min w 180 st. Studzimy.
  • 4. Cukier puder zalewamy odrobiną wrzącej wody, ucieramy lukier. Dodajemy kwasku cytrynowego i polewamy wieniec. Posypujemy skórka pomarańczową i dowolną posypką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować