WIENIEC DROŻDŻOWY Z WIŚNIAMI

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Proste ciaso drożdżowe...pachnące latem.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki tortowej
    2 duże jajka
    1 zółtko
    15 dag cukru pudru
    10 dag masła
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli
    5 dag drożdży
    2 łyżeczki startej skórki z cytryny

    Nadzienie:
    4 łyżki wiśni z syropu (własnej roboty)
    2 łyżki dżemu wiśniowego

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki wody
    1 łyżka soku z cytryny

    białko do posmarowania
    1 łyzka mleka

    Forma: duża tortownica
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieniec drożdżowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową.
    Drożdże wkruszyć do mleka, dodać 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, wymieszać.Zaczyn przełożyć do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
  • 2. Dodawać po jednym jajku + żółtko i po łyżce mąki wyrabiać robotem kuchennym, dodać skórkę z cytryny a na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
  • 3. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.Rozwałkować na dosyć długi prostokąt. Posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. Wisnie wymieszac z dżemem i rozsmarować na cieście - ok. 2 cm od końca każdego boku pozostawić nieposmarowane.
  • 4. Ciasto zwinąć w roladę.
  • 5. Ciasto przeciąć w wzdłuż pozostawiając ok 2 cm z jednego końca nieprzecięte.Przekładać na przemian w mini warkocz, częścią środkową na zewnątrz.
  • 6. Połączyć oba końce tworząc wieniec.
  • 7. Wieniec delikatnie przenieść na formę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopniok. 50 minut.Przestudzić.
  • 9. Lukier:
    Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, polać po cieście drożdżowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować