Świąteczny wieniec bezowy

3 (7 ocen)

To pyszne ciasto na bożonarodzeniowy stół. Beza idealnie komponuje się z delikatnym kremem. Do tego orzeźwiające owoce granatu oraz świąteczny aromat cynamonu i pomarańczy. To wszystko sprawia, że deser znika z talerza momentalnie:).

Składniki:

  • Wieniec bezowy:
    • 4 duże białka,
    • 220 gram cukru drobnego do wypieków,
    • Szczypta soli,
    • ¾ łyżki mąki ziemniaczanej
    Krem:
    • 4 żółtka,
    • 3 łyżki cukru pudru,
    • 500 gram serka mascarpone,
    • 1/5 łyżeczki cynamonu,
    Kandyzowana pomarańcza do dekoracji:
    • 2 szklanki wody,
    • 1 szklanka cukru,
    • 1 pomarańcza
    Dodatkowo:
    • 0,5 owocu granatu,
    • Wiśnie z syropu do dekoracji,
    • Gwiazdki anyżu do dekoracji,
    • 2 laski cynamonu do dekoracji,
    • Rozmaryn do dekoracji
Wystaw ocenę:

3 (7 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Wieniec Desery Gwiazdki Beza

Świąteczny wieniec bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubijanie białek 1. WIENIEC: Białka wybijamy do miski. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy porcjami cukier. Cukier dodajemy powoli, po około 1 łyżce. Gdy dodany cukier się rozpuści dopiero wsypujemy kolejną porcję. Trzeba się tutaj uzbroić w cierpliwość, gdyż całe ubijanie trwa od 15- 20 minut. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy ją delikatnie z całością.
  • przed pieczeniem 2. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 21 cm. Gotową, gęstą i lśniącą bezę wykładamy porcjami na zaznaczony okrąg, formując jednocześnie wieniec.
  • studzenie 3. Bezę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po włożeniu temperaturę redukujemy do 130°C. W tej temperaturze suszymy wieniec około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a bezę pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Najlepiej na całą noc.
  • gotowanie pomarańczy w syropie 4. KANDYZOWANA POMARAŃCZA:
    Wodę łączymy z cukrem i zagotowujemy. Do gotowego syropu wkładamy pomarańczę pokrojoną w 0,5 cm plasterki. Plasterki gotujemy w syropie na wolnym ogniu około 60 minut. Po tym czasie owoce wyjmujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę z owocami wkładamy do piekarnika. Owoce suszymy z termoobiegiem w 100°C około 50 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Tak przygotowane wykorzystamy do dekoracji wieńca.
  • łączenie składników kremu 5. KREM: Żółtka ucieramy na puch z cukrem pudrem. Ubite łączymy z serkiem oraz z cynamonem. Tak przygotowany krem wykładamy na bezę. Wierzch dekorujemy ziarenkami granatu, wiśniami, kandyzowaną pomarańczą, anyżem, cynamonem oraz rozmarynem.
    Ciasto podajemy.

Porady

Wieniec można udekorować według uznania, dodając do dekoracji np bakalie, świeżą żurawinę itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cynamon Granat

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować