Drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i kruszonką z cukru trzcinowego

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Pyszne i bardzo puszyste drożdżówki z rabarbarem i truskawkami świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub słodka przekąska w ciągu dnia.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (plus mąka do podsypania)
    40 g świeżych drożdży
    220 ml ciepłego mleka
    170 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    50 g stopionego masła
    2 duże jajka
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    250 g truskawek
    250 g rabarbaru
    4 łyżeczki cukru (do posypania owoców)
    1 roztrzepane jajko (do wysmarowania drożdżówek)
    Kruszonka:
    100 g mąki
    50 g cukru trzcinowego (lub zwykłego)
    60 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i kruszonką z cukru trzcinowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka roztrzepać. Do mąki dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i podrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) podlewając stopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, przykryć je suchą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 50 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Podrośnięte ciasto odgazować wyrabiając je jeszcze przez chwilę. Podzielić na 8 równych części i każdą z nich rozwałkować na okrąg o średnicy około 10-12 cm i grubości 0,5-1 cm. Pośrodku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie za pomocą dna szklanki. We wgłębieniu poukładać pokrojone truskawki i kawałki rabarbaru. Posypać cukrem. Drożdżówki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. W międzyczasie zrobić kruszonkę zagniatając mąkę, cukier i masło. Drożdżówki posypać kruszonką, a brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut lub do czasu zarumienienia.

    Rady: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące! Ciasto najlepiej zagnieść w robocie lub w automacie do chleba, unikniemy w ten sposób podsypywania zbyt dużej ilości mąki. Ciasto przed pieczeniem powinno być "luźne", dzięki temu będzie bardziej puszyste po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować