Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najlepsze jeszcze troszkę ciepłe:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • na 10 dużych drożdżówek:

    ciasto:
    szklanka mleka,
    2 jajka,
    80 g cukru,
    125 g roztopionego masła,
    szczypta soli,
    640 g szklanki mąki pszennej,
    30 g świeżych drożdży

    opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej

    na kruszonkę:
    1/3 kostki zimnego masła,
    ok. 6 łyżek mąki,
    ok. 4-5 łyżek cukru

    ok. 150 g truskawek,
    kilka cienkich łodyg rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki z truskawkami, rabarbarem i kruszonką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i cukier połączyć, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10-15 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki, umieścić je na blaszkach zachowując duże odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-45 minut. Gdy bułeczki będą wyrośnięte, w każdej z nich zrobić głębokie wgłębienie dnem szklanki, nasypać odrobinkę bułki tartej (zapobiega nadmiernemu nasiąknięciu ciasta sokiem z owoców) i nałożyć po 2-3 truskawki i kilka kawałeczków obranego i pokrojonego rabarbaru. Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć palcami (w razie potrzeby można dodać więcej mąki lub masła). Posypać nią drożdżówki i piec w 190 stopniach ok. 25-30 minut (do zarumienienia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować