Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Drożdżówki z rabarbarem to pyszne wypieki, które łączą delikatne i puszyste ciasto z kwaśnym smakiem rabarbaru, do tego słodka kruszonka i jest deser idealny. Są świetnym wyborem na letni podwieczorek lub deser. Bułeczki wyszły pyszne i można je zrobić z dowolnymi owocami. Na 9-10 sztuk potrzeba:

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    1 jajko 1 jajko do posmarowania
    15 g drożdży 1 łyżeczka cukru
    125 ml ciepłego mleka
    2-3 łyżki cukru
    50 g masła (rozpuścić)
    szczypta soli

    Kruszonka:
    25 g zimnego masła
    1/4 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
    cukier trzcinowy do smaku

    Dodatkowo:
    4 łodygi rabarbaru
    ew trochę cukru trzcinowego

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    2-3 łyżki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 1. Z drożdży zrobić zaczyn (do mleka wsypać 1 łyżeczkę cukru z pokruszonymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut).

    Do miski lub misy robota wsypać mąkę, dodać resztę cukru, szczyptę soli, roztopione masło, 1 jajko i wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.

    W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki krótko wyrabiamy na kruche grudki i wstawiamy do lodówki.

    Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 9-10 kawałków, z których formujemy bułeczki. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

    Następnie szklanką robimy wgłębienia w bułkach, dociskając prawie do samego dołu.

    Rabarbar umyć, łodygi pokroić na małe kawałki ok. 1-1,5 cm i przekładać do bułeczek, delikatnie dociskając. Można ewentualnie posypać odrobiną cukru trzcinowego.

    Każdą drożdżówkę posypać kruszonką, boki ciastek posmarować jajkiem.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez ok. 20-25 minut do zrumienienia.

    Gotowe studzić na kratce, a na koniec polać świeżo przygotowanym lukrem.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować