Drożdżowe zawijaski z ketchupem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Drożdżowe zawijaski można upiec na przekąskę czy na kolację. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam zanurzać je w sosie i tak podjadać. Takie bez sosu można ze sobą zabrać na piknik czy na wycieczkę, a upieczone w ładnej formie np. wianuszka będą się ładnie prezentowały, można wtedy odrywać sobie po takim zawijasku. Zapraszam:)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Rozczyn:
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 i pół dag świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki razowej żytniej

    Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki razowej żytniej
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    tak około pół szklanki ciepłego mleka

    Sos:
    2 łyżki ketchupu łagodnego
    4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    papryka słodka mielona według uznania

    Dodatkowo:
    około 6 łyżek ketchupu łagodnego
    zioła prowansalskie według uznania
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Roladki Przekąski

Drożdżowe zawijaski z ketchupem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i w razie potrzeby wlewając stopniowo ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Formowanie: Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy ketchupem i oprószamy ziołami prowansalskimi, przekrawamy wzdłuż na dwa prostokąty i każdy rolujemy jak roladę, a następnie kroimy w plastry.
  • 4. Pieczenie: Plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można z nich uformować wianuszki lub po prostu poukładać jedną roladkę obok drugiej. Pozostawiamy jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut.
  • 5. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.
  • 6. Podanie: Zawijaski podajemy z sosem. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować