Drożdżowe zawijaski z ketchupem

  • wyświetlono: 212 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Drożdżowe zawijaski można upiec na przekąskę czy na kolację. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam zanurzać je w sosie i tak podjadać. Takie bez sosu można ze sobą zabrać na piknik czy na wycieczkę, a upieczone w ładnej formie np. wianuszka będą się ładnie prezentowały, można wtedy odrywać sobie po takim zawijasku. Zapraszam:)

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
2 i pół dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki razowej żytniej

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej żytniej
1 łyżeczka soli
1 jajko
tak około pół szklanki ciepłego mleka

Sos:
2 łyżki ketchupu łagodnego
4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
papryka słodka mielona według uznania

Dodatkowo:
około 6 łyżek ketchupu łagodnego
zioła prowansalskie według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe zawijaski z ketchupem

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i w razie potrzeby wlewając stopniowo ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Formowanie: Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy ketchupem i oprószamy ziołami prowansalskimi, przekrawamy wzdłuż na dwa prostokąty i każdy rolujemy jak roladę, a następnie kroimy w plastry.
  • 4. Pieczenie: Plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można z nich uformować wianuszki lub po prostu poukładać jedną roladkę obok drugiej. Pozostawiamy jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut.
  • 5. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.
  • 6. Podanie: Zawijaski podajemy z sosem. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

roladkidrożdżoweprzekąskiwypiekina piknikz ketchupemdrożdżowe zawijaskidrożdżowe roladki

Komentarze

Podobne przepisy

bułki

Dodane przez: Aninka88

Drożdżowe bułeczki z parówkami

To propozycja na ciepłą kolację...

Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi grzybami

Dodane przez: Joanna Kryla

Drożdżowe paszteciki z kapustą i świeżymi...

Doskonała propozycja na nadchodzące...

Racuszki drożdżowe z żurawiną

Dodane przez: kiziolek201

Racuszki drożdżowe z żurawiną

Pyszne racuszki na śniadanie z...

racuchy

Dodane przez: Aga72

Przepyszne racuchy drożdżowe z jabłkami

Dziś na obiad była rybka mintaj...

Drożdżowe świderki z czekoladą

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Drożdżowe świderki z czekoladą

Drożdżowe świderki z czekoladą...

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Dodane przez: ankad21

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Wspaniałe, kruchutkie z pysznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE