Drożdżowe zawijaski z nadzieniem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, mleko podgrzać aby było dobrze ciepłe.
Mąkę pszenną wymieszać w misce z solą, cukrem oraz drożdżami, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto pod koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić aby ciasto było miękkie i elastyczne.
Uformować kulę lekko oprószyć odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
2.Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części formując na stolnicy kuleczki. Każdą rozwałkować, smarować łyżeczką kremu czekoladowego i zawinąć w rulon jak naleśniki. Ostrym nożem przeciąć wzdłuż na połowę pozostawiając nieprzecięty około 1 cm od góry.
3.Spleść ciasto ze sobą złączając końcówki ciasta do środka. Zawinąć na kształt ślimaka.
Drożdżówki umieścić na blasze od piekarnika wyłożonej pergaminem w odpowiednim odstępie (dużo urosną )
Jajko rozmącić z łyżeczką mleka posmarować pędzelkiem wierzch każdej drożdżówki.
Włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 15-18 minut.
Komentarze