Drożdżowe zawijaski z białą czekoladą i malinami

4.98 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Drożdżowe zawijaski nadziewane malinami i białą czekoladą. Miękkie, puszyste, kolorowe :) Koniecznie wypróbujcie w tym sezonie malinowym :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    400 g mąki pszennej
    1 jajko
    50 g roztopionego masła
    70 g cukru
    1 saszetka suchych drożdży
    150 ml ciepłego mleka
    szczypta soli

    nadzienie:
    50 g drobno posiekanej białej czekolady
    200 g świeżych malin

    lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    1-2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.98 (165 ocen)

Drożdżowe zawijaski z białą czekoladą i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe zawijaski z białą czekoladą i malinami 1. Do miski wbić jajko, dodać ciepłe mleko, roztopione masło, wsypać mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wyrobić jednolite ciasto. Na lekko podsypanej mąkę desce rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x30 cm.
    Białą czekoladę posiekać nożem na małe kawałki, razem z malinami rozsypać po cieście. Zawinąć w roladę, lekko podwinąć końce. Pokroić na 8 równych plastrów.
  • Drożdżowe zawijaski z białą czekoladą i malinami 2. Ułożyć w okrągłej formie w odstępach, przecięciem do góry. Odstawić do wyrośnięcia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić.
    Cukier puder rozetrzeć z mlekiem, polać ostudzone drożdżówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Maliny Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować