To jest moje sprawdzone ciasto na drożdżówki ładnie wyrasta i jest pulchne. Polecam na weekend pyszne zawijaski z budyniem i dżemem jagodowym - w sam raz na piknik bądź do kawki :)
Drożdżowe zawijaski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiana mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
2.Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić w garnuszku.Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu.
3.Do mąki wlac wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie pzrerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.
4.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie.
5.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 2cm wykrawać kwadraty, na każdym kwadracie do połowy porozcinać ciasto na 5 pasków nałożyć nadzienie i zwinąć paseczkami do dołu.
6.Drożdżówki układać w odstępach na posmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 12-15 minut w temp. 160 stopniach.
Komentarze