Drobiowe szaszłyki w dwóch odsłonach: cytrusowej i orientalnej

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne szaszłyki drobiowe w zupełnie nowym wydaniu.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Szaszłyki cytrusowe:

    3 piersi z kurczaka pojedyncze
    2 cytryny
    Kilka szalotek

    Marynata:
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    Sok z 1/2 cytryny
    2-3 ząbki czosnku
    1/2 pęczka kolendry
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu

    Szaszłyki orientalne:

    3 piersi z kurczaka
    1 cytryna
    kilka szalotek

    Marynata:
    1 puszka mleczka kokosowego
    1 łyżka miodu
    Kilka listków bazylii
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka curry
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drobiowe szaszłyki w dwóch odsłonach: cytrusowej i orientalnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W obu przypadkach kurczaka kroimy na kwadraty 3x3cm. Cytryny pokroić na ćwiartki. Szalotkę pokroić na mniejsze kawałki, które będzie można nałożyć na szpikulce.
    W jednej misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę cytrusową, w drugiej na orientalną.
    Kurczaka podzielić w dwie miseczki z marynatą i wstawić na noc do lodówki.
  • 2. Następnego dnia nabić naprzemian mięso, szalotkę i cebule. Grillować do momentu, aż mięso nie będzie surowe z żadnej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować