Miesno-warzywne szaszłyki wieprzowe lub orzeźwiajacy kwaskowaty kurczak w delikatnej marynacie. Obie propozycje pyszne. Równie dobrze smakują z grilla elektrycznego i klasycznego
30 min
Dla 5 osób
Składniki:
Szaszłyki wieprzowe:
300g schabu bez kości
Pomidorki koktajlowe (kilka sztuk)
Papryki kolorowe
1-2 cebule białe
Szaszłyki wieprzowe i kurczak w marynacie cytrusowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić w średniej wielkości kostkę.
2.Do miski wlać olej i przyprawy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać mięso w marynacie. Odłożyć na godzinę do lodówki.
3.W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę do kurczaka. Mięso pokroić na mniejsze filety i zanurzyć dokładnie w marynacie. Odstawić na godzinę do lodówki.
4.Na szpikulce nadziewać naprzemiennie składniki na szaszłyki. Całość grillować na średniej mocy, aby mięso się przegrzało, a warzywa nie spaliły.
Komentarze